Happy new year!

GOTT NYTT ÅR!
Tänkte bara skriva ett snabbt litet inlägg och önska er alla ett gott nytt år, som ni kanske har märkt så har jag tagit en bloggpaus, och den kommer pågå till strax innan skolan börjar igen.

kram!

"Bojkotta rosa leksaker"

Tänkte köra ett litet sånt här inlägg nu innan jag lägger mig.

Jag har ju pratat om jämnställdhet förut, och eftersom jag gärna diskuterar det så tänkte jag köra det en gång till.
Igår hittade jag denna artikel i aftonbladet, och jag blev faktiskt irriterad.

Precis som det står i artikeln så är det ständigt kvinnor och flickor som ska ändra sig. Det är alltid vi som ska kämpa för att få mer respekt och då ska vi ändra vårt beteende. Trots att jag tycker att det ska vara jämnställt mellan kvinnor och män så tycker jag att detta är lite att överreagera.

Nu menar dom att man inte bör köpa rosa saker till flickor. Varför denna ständiga färgdiskussion? Varför ska rosa alltid förknippas med flickor? Jag känner flera killar som har rosa tröjor mm och det är ingen stor sak. Självklart kan jag se i vissa affärer att den del med flickkläder är väldigt färggrann medan pojkdelen är mer mörk och naturfärgat, men tack och lov har det sakta börjat ändrats. Men samtidigt så kan man ju inte neka de flickor som vill ha rosa kläder? Och inte heller bör man neka pojkar som vill ha det.

Låt barnen ha på sig de färger dom vill. Det är de vuxna som ger barnen den uppfattning om att rosa är flickigt, och om de vill ha det mer jämnställt så lär dom barnen att dom ska undvika rosa om dom vill ha ett jämnställt samhälle. Sluta upp med att ge barnen den uppfattningen! Det sitter inte i färgerna så länge vi inte drar de paralellerna mellan flicka och rosa. Det hela sitter i beteende, om det ska bli mer jämnställt så ska vi tänka på hur vi uppfostrar barnen. Låt flickorna leka med traktorer om dom vill, låt pojkarna leka med dockor om dom vill, men tvinga inte flickan som vill leka med barbie att leka med actionman bara för att du tror att du annars kommer medverka till denna stora skillnad mellan kvinnor och män.

Att en pojke bär rosa tröja betyder inte att han är gay, han är inte en fjolla eller något sånt. Han får väl ha rosa om han vill. Om vi inte stämplar färgen rosa med flickstämpel så kommer ni nog se att det kommer jämna ut sig där med. Låt barnen leka med de leksaker dom vill, tvinga inte på dom något dom inte gillar och ta inte heller ifrån dom det dom älskar att leka med. Sluta ladda vissa färger och leksaker med den innebörd som att den skulle vara feminim eller maskulin. Leksak som leksak, färg som färg.

Att man låter sin flicka bära rosa innebär inte att man struntar i jämnlikhet, så länge man inte särbehandlar barnen pga färg så blir det jämnlikt. Det gäller att ge barnen rätt uppfostran och uppfattning.

Medan flera hävdar att flickor ska bojkotta rosa så är det inte tal om att kanske man bör köpa rosa saker till sin pojke. Testa att ge pojkar rosa kläder, ge dom dockor och se om dom gillar det. Så länge dom inte protesterar så är det okej att ge dom saker som tidigare ansetts vara flickigt. Tvinga inte på dem det bara. Om pojken finner mer intresse i att gräva i sanden med grävskopan så får han göra det, men var inte rädd för att ge honom en docka och se om han tycker det är roligare.

Sedan måste vi alla skärpa oss.
Hur kommer det sig, att en maskulin flicka kommer lättare undan än en feminim pojke?

Det är allas ansvar att behandla alla lika. Människa som människa. Om vi slutar stämpla och dra paraleller så kommer det att påverka samhället positivt på lång sikt.

091210

Blä! Jag hatar att vara sjuk!
Var hemma i måndags, igår och idag eftersom jag är sjuk. Hostar hela tiden, det är jättejobbigt! Jaja, det börjar bli bättre nu iallafall. Ska ta lite te snart och en lussebulle, och sen göra lite SO-arbete.

Hittade förresten en mapp med bilder från midsommar som jag helt glömt bort, så idag har jag redigerat en stor bunt bilder så nu ska det nog bli lite mer uppdatering. Jag insåg två saker när jag kollade igenom alla bilderna från midsommar, det första var att jag längtar till sommaren (!!) och andra var att D70'n jag hade förut var jättedålig. Eller inte jättedålig, men sämre än D200'n jag har nu.

Jaja, nu ska jag göra det jag måste. SO suger..

091206

Jag har gått och blivit förkyld.
Usch. Det är inte ett dugg roligt.
Hostar gör jag. Och så har jag huvudvärk. Kroppstemperaturen går upp och ner.

Ett tips till alla er där ute; baka aldrig lussebullar när ni är sjuka. Det är skitjobbigt. Gör inte heller dubbel sats.
Gör det inte bara.


ur arkivet. har ingen ork kvar. måste sova. godnatt!

Advent.

Nu blir det lite liv i bloggen igen! Har varit tyst i perioder här på bloggen, men jag har helt enkelt inte haft orken. Skolan tar väldigt mycket tid och jag måste prioritera den. Men iallafall.. Har haft fullt upp hela veckan, har haft prov och läxinlämningar. Och så börjar jag bli sjuk tror jag. Halsen gör ont och jag känner mig allmänt hänging. Tur att helgen blir lugn för min del.  Nu ska jag snart börja baka lussekatter och städa mitt rum.

091201

Jag är en fruktansvärt dålig bloggerska just nu, har brist på bilder, så därför tänkte jag bara säga hej och uppdatera lite.

Idag är det första december. Ingen snö, ingen särskild julkänsla alls. Okej, idag var det riktigt kallt. Det var det enda.
Jag hade en engelskalektion och sen åkte vi och såg på skolbio. Vi såg en film som hette Kvinnor offside, och det var ärligt talat den tråkigaste, långsammaste och sämsta film jag någonsin sett. Den stal två timmar av mitt liv som jag aldrig kommer tillbaka, vilket slöseri. Den handlade om absolut ingenting och nästan alla som var i salongen somnade. Till och med vår mentor somnade.

Jaja, det var väl lite om dagen. Nu har jag gjort lite engelskaläxa och ska städa lite smått och sedan rita.
Ska jobba lite med laget imorgon så vet inte om det blir någon blogg då heller.
Ha det bra!
Bakom kameran..
Victoria, 14 år
Lägg till PWE på bloglovin'