Det mentala

Ända sedan jag släppte kryckorna - eller okej, nu ska vi inte överdriva, men sedan jag slutade halta - så har folk frågat om jag kan spela fotboll igen. Redan två månader efter min operation började dom fråga. Jag förstår att dom frågade för att dom inte visste och var nyfikna, men jag tyckte det var jobbigt för jag visste inte själv. Dom ställde frågor och jag hade inte svaren.
Något många aldrig kommer förstå är hur det känns att vara korsbandsskadad. På riktigt.
Dom kommer inte förstå hur mycket man plågar sig själv med "Tänk om". Dom kommer inte förstå hur viktigt det är med knäkontroll hur mycket jag än säger det till dom. Dom kommer inte förstå att anledningen till att jag inte var så involverad i mitt lags matcher och träningar var för att jag var för svag mentalt. Jag vet att jag borde vart med mer, men jag var för svag och för känslosam. Jag var inte redo.
Jag har flera gånger vart skadad under kortare perioder, då kommer man ner till varje träning och är aktiv ändå. Men det är en helt annorlunda känsla när man vet att man kommer vara borta länge. Att sitta och se sitt lag spela och veta att man inte kommer kunna spela själv på mer än ett halvår är outhärdligt. Det gör ont. Det är svårt att förklara och säkerligen svårt att förstå, men för mig var det så.
Nu sitter jag här, det har gått åtta månader sen jag drog av korsbandet och jag har äntligen kommit ut ur helvetet. Jag vet hur ont det gör, hur man bryts ner mentalt, hur det känns att tappa sjuka mängder muskler, hur hårt varje bakslag tär på psyket och hur baksidan av idrotten ser ut. Men ännu är jag är inte återställd.
Jag är återställd fysiskt. Jag är till och med starkare fysiskt. Jag har i teorin återställts fysiskt sen min skada, det finns nummer på det. Men det finns något som många aldrig kommer förstå, och det är att det mentala är svårare att rehabilitera. Man bryts ner så brutalt när man skadar sig. Man tappar tron på sitt knä, på sin egen förmåga, på sig själv. Man tappar tron på allt man trodde på förut - allt för att sedan börja bygga upp allt igen. Folk frågar; "Är knät bra igen? Vad bra, då kan du ju spela" Dom frågar aldrig; "Mår DU bra?".
Alla spelar med en omedveten risk. Man vet ju att något kan hända, något kan gå fel och man kan göra illa sig. Men idrotten ger så mycket att man är villig att riskera det, men sen kommer den dagen när idrotten tar tillbaka, när man drar av ett korsband. Man går genom ett helvete på åtta månader och sen står man inför ett beslut; vågar jag ta risken igen? Vågar jag riskera att ett till korsband ryker så att jag kommer gå genom helvetet igen?
Det är jobbigare att fatta ett beslut när man är väldigt medveten om riskerna, så man måste alltid väga fördelar med nackdelar. För min del vann fördelar.

GAMBIA PHOTO.

Gambia '10
Första bilden på länge! Känns som att en fotoblogg borde innehålla åtminstone några foton...
Närå, men jag tänkte bara säga hej. HEJ.
Idag hade vi operation dagsverket och jag fick följa med på en fotografering samt städa, det var riktigt kul på fotograferingen! Städningen var inte lika kul men det tog inte så lång tid.
Nu ska jag slänga i mig lite mat och sen ska jag ner till träningen. Länge sen jag sa så, eller hur? ;)
Tänkte uppdatera lite ikväll också, men då blir det ett korsbandsinlägg. Har skrivit flera stycken inlägg som ligger i utkast. Jag har inte publicerat dom för att dom är så pass personliga att jag måste tänka till lite innan jag bestämmer mig. Jag tror jag ska publicera ett av dom ikväll, så titta in lite senare!
Tjohej!

Impossible is nothing.

I måndags hände något ofattbart. Ofattbart underbart, något jag längtat efter i åtta månader. Från att ha gråtit ögonen ur mig av olycka, tampats med stela knän och förtvinande muskler och sviktande självkänsla så var det plötsligt dags. Dagen D. Dagen då jag snörde på mig fotbollsskorna och ställde mig på planen igen.

Trånga höga strumpor, hårt snörade skor, ett och ett halvt varv med tejp runt flärpen på mina copa, fylla vattenflaskan och springa ut till planen. Klappret mot market, sen den mjuka planen. Springa, hoppa, skjuta. Göra mål. Stå och passa, tvåtouch och entouch, nicka, ta ner bollen, göra inlägg, göra allt som jag gjorde förut. Plötsligt var det inte en dröm. Det var inte längre omöjligt.

Jag ska aldrig mer ta fotbollen för givet! Jag njöt av varenda sekund av träningen och jag njuter av den fruktansvärda träningsvärken jag fortfarande har. Lyckorus.

Jag har haft fullt upp med skolan nu, är inne på sluttampen. Sjukgymnastiken har trappats upp, nu får jag köra hårdare och mer löpning. Snabba fötter och slalombanor med boll. Igår körde jag även styrkemätning. Gick väl över förväntan. Av två av tre test hade jag precis på gränsen till 90% eller över. Men så kom det till att hålla emot med baksidan. Förrädaren. Jag fick 71%, vilket är 19% under gränsen. Fy sjutton. Men jag ska jobba på den nu framöver så det kommer fixa sig.

Jag vill även i detta inlägg skänka en tanke till en lagkamrat till mig som drog av korsbandet för en månad sen. Jag vill verkligen hjälpa henne genom detta och jag kan visa att det går, även när det verkar omöjligt. Jag vet att när man kommer ur helvetet är man starkare mentalt.

Impossible is nothing.

Bakom kameran..
Victoria, 14 år
Lägg till PWE på bloglovin'